Νόμιμη η Χρήση Υγραερίου


1.Είναι νόμιμη η χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα;

Από 22-12-1999 με τον Νόμο 2773 Άρθρο 45 επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσης(Ι.Χ.,Δ.Χ,ΤΑΞΙ κτλ.).Για να είναι νόμιμη όμως η εγκατάσταση υγραερίου στο αυτοκίνητο θα πρέπει ,η συσκευή και όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν έχουν έγκριση τύπου από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ο τεχνικός που θα τα τοποθετήσει να έχει πτυχίο τοποθετήσεως συσκευών για υγραέριο. Ο έλεγχος των παραπάνω για την νομιμοποίηση γίνεται στα Κ.Τ.Ε.Ο..

2.Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο μηχανικό και το κατάλληλο συνεργείο για την τοποθέτηση της συσκευής στο αυτοκίνητο μου;

Βασική προϋπόθεση για το Συνεργείο-Μηχανικό είναι: η ύπαρξη Άδειας Λειτουργίας Συνεργείου Τοποθετήσεως-Συντήρησης και Επισκευής συσκευών υγραερίου στα αυτοκίνητα, με την αντίστοιχη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του μηχανικού.

3.Σε ποια αυτοκίνητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγραέριο ως καύσιμο;

Το υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (ανεξαρτήτου τεχνολογίας) συμβατικά ή καταλυτικά. Από τον τύπο του αυτοκινήτου εξαρτάται ποιάς τεχνολογίας συσκευή υγραερίου θα τοποθετηθεί.

4.Έχω ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, καταλυτικό πολλαπλού ψεκασμού (full injection), μπορώ να το διασκευάσω;

Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ψεκασμού υγραερίου 4ης γενιάς. Το σύστημα δουλεύει στο υγραέριο με ψεκασμό, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, όπως ακριβώς και με την βενζίνη.

5.Από την στιγμή που βάλω υγραέριο, μπορεί το αυτοκίνητο να κινείται και με βενζίνη ;

Το υγραέριο δεν επηρεάζει στο παραμικρό, τις λειτουργίες της βενζίνης αυτοκίνητο συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούσε και πριν. Απλά μπορεί να κινηθεί ΚΑΙ με υγραέριο.

6.Η βενζίνη μπαίνει στο ρεζερβουάρ. Το υγραέριο που μπαίνει;

Τοποθετείται ξεχωριστή δεξαμενή, υψηλών προδιαγραφών, εγκεκριμένη και κατάλληλη για την αποθήκευση υγραερίου.

7.Για να τοποθετηθεί η συσκευή υγραεριοκίνησης θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποια εξαρτήματα του αυτοκινήτου;

Δεν αφαιρείται απολύτως τίποτα από το αυτοκίνητο. Απεναντίας προστίθενται ορισμένα εξαρτήματα, (ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου), τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με υγραέριο.

8.Θα μπορώ να επιλέγω με ποιο καύσιμο (υγραέριο ή βενζίνη) θα κινούμαι; Και αν ναι πώς γίνεται ;

Η αλλαγή του καυσίμου γίνεται εύκολα, γρήγορα με έναν διακόπτη, και όποια στιγμή θελήσουμε. Ακόμα και τη στιγμή, που το αυτοκίνητο κινείται, με ένα απλό πάτημα του διακόπτη αλλάζει το καύσιμο χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία.

9.Πως θα ξέρω ότι το υγραέριο τελειώνει για να γεμίσω τη δεξαμενή;

Υπάρχει ένδειξη στάθμης του υγραερίου και είναι πάνω στον διακόπτη επιλογής καυσίμου, ελέγχεται από την θέση του οδηγού με την μορφή φωτεινής ένδειξης (LED). Επίσης υπάρχει και πάνω στη δεξαμενή όργανο ένδειξης πληρότητας της δεξαμενής σε υγραέριο.

10.Πόση είναι η χωρητικότητα της δεξαμενής και πόση αυτονομία που θα έχω;

Η χωρητικότητα εξαρτάται από το μέγεθος της δεξαμενής που θα τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο (από 45 έως 90 λίτρα). Η αυτονομία του υγραερίου είναι ίδια με της βενζίνης ανά λίτρο.

11. Όταν καίω υγραέριο πως θα μυρίζει;

Η λειτουργία του υγραερίου είναι ένα κλειστό κύκλωμα το οποίο δεν επιτρέπει οποιαδήποτε διαρροή υγραερίου. Μυρωδιές από την καύση υπάρχουν όταν το αυτοκίνητο δεν είναι σωστά συντηρημένο, όπως στην περίπτωση που είναι τρύπια η εξάτμιση ή τα λάστιχα στεγανοποίησης του Πορτ- μπαγκαζ είναι φθαρμένα και με την υποπίεση που δημιουργείται κατά την κίνηση μεταφέρονται τα καυσαέρια στο χώρο των επιβατών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπήρχε μυρωδιά όποιου καύσιμου και αν χρησιμοποιείτο εκείνη τη στιγμή (βενζίνη, υγραέριο, πετρέλαιο).

12.Υπάρχουν πρατήρια υγραερίου για ανεφοδιασμό;

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Ιωάννινα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Δρυμό, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή, Γρεβενά, Πρέβεζα, Δράμα, Τρίπολη. Νέα πρατήρια υγραερίου είναι ήδη υπό κατασκευή και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

13.Τι πλεονεκτήματα θα έχω με την υγραεριοκίνηση;

Τα πλεονεκτήματα με τν χρήση υγραερίου είναι πολλά. Οικονομία στα καύσιμα (από τη διαφορά αγοράς ανά λίτρο), μακροζωία του κινητήρα και του καταλύτη (περισσότερα χιλιόμετρα για τα λάδια και τα μπουζί λόγω της τέλειας καύσης), και μηδαμινές εκπομπές ρύπων.

14.Πόσο θα στοιχίσει η εγκατάσταση της συσκευής υγραερίου στο αυτοκίνητο μου;

Το κόστος εγκατάστασης μιας συσκευής υγραερίου στο αυτοκίνητο, π.χ. συμβατικό-καρμπιρατέρ ή injection, καταλυτικό μονού ή πολλαπλών ψεκασμών κ.λπ. .

15.Σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου, μπορώ να μεταφέρω το σύστημα υγραερίου στο νέο μου αυτοκίνητο;

Η ίδια συσκευή επανατοποθετείται σε ίδιας κατηγορίας αυτοκίνητο.